Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Vingårdssemester i Toscana - Fattoria di Fugnano i San Gimignano

 

Tre kvinnor går den modsatta vägen. Dom stora känta toscanska vinhus har sökt söder till Sicilien som har blivit spået en stor framtid på det italienska vinmarknad. Mens denne väld av toscanska vinodlare, domineret av männ, född blant landets mest fornemme vinstokke sökar söder, har tre kvinnor valt att gå den modsatta vägen. Dom har flyttet från den solbeskinnede ön och upp till Toscana, fö att demonstrera att der fortfarande finn möligheter för att utvikla den fantastiska region med dom stolta vintraditioner.

 

Det är tre moderna kvinder, der med sans for tradition och kultur, der efter seks års arbejde med vinstokke, en række store investeringer i moderne produktionsudstyr, hårdt slid og godt samarbejde nu stolte viser deres resultat frem.

 

FRÅN JURASTUDERANDE TILL VINBONDA

Som lille pige havde den nu 29-årige Laura dell’Aira Pensabene tilbragt mange dejlige somre på bedstefaderens vingård i San Gimignano. Gården var købt som en retræteejendom, hvor bedstefaderen kunne gå og pusle med vin, oliven og lidt turisme, og som et ställa hvor familien kunne samles. På barndommens mange ture i markerne med ejendommens hjælpere havde den unge Laura fået en ide om hvordan det var at arbejde på en vingård, och i flera år hadde hun deltagit i vinskörden på lika fot med dom andra på fastigheten. Men ikke mindst havde hun fået en kærlighed til den smukt beliggende vingård Fattoria di Fugnano.

 

Da bedstefaderen gik bort, stod de to døtre, Christina og Giovanna Pensabene, nu med en af Chanti-områdets største og mest velbeliggende vingårde. Giovannas datter, den dengang 23-årige Laura var i gang med jura-studiet i Palermo, men tøvede ikke: ”Jeg tager til San Gimignano, og fortsætter med at drive gården”, sagde hun bestemt, og som sagt så gjort.

 

GUMMISTØVLER OG VINDRØMME

Livert blandt vinstokke, oliventræer, mudder og støvede veje transformerede pigen fra en af Palermos bedre stillede familier. Hun måtte bytte storbylivet ud men gummistøvler, rød jord under neglene og ikke mindst modstand fra de lokale bønder, der ikke troede at en lille pige kunne magte opgaven. Langsomt fik hun den respekt hun fortjente, fik skabt kontakter der kunne hjælpe hende over de indledende problemer og med hjælp fra mor Giovanna og tanten Christina, fik de sammen lagt en plan. De næste år blev en tid hvor de tre kvinder for alvor måtte stå sammen. På skift hjalp de to søstre Laura med at drive slægtens gård, og de var i konstant rutefart mellem Palermo og San Gimignano for at være med til driften og for at opmuntre Laura, der voksede med opgaven. Sammen havde de en drøm. De ville forædle vinproduktionen, der de seneste år havde været solgt til kooporativet, og langsomt ville de lave nogle af områdets bedste vine.

 

SEMESTER PÅ PILGRIMSVÄGEN

Det var inte bara vinproduktion der skulle läres, det var oxå turism och drift av dom 12 lägenhetar som udgør agroturismoen. Vingården, Fattoria di Fugnano, ligger med en fortjusande utsikt över San Gimignanos medelåalderstårne omgiven av en mörkegrön skog och indramat av oliventräd, vinstockar och mjuka backor med cypresser der sträckar sig lat mot den blå himmel. Vid kanten til skogen og med utsikt över det kringliggande landskap ligger Bombereto. I medelålderen var Fugnano ett eget lille samhälla med hus, egen kyrka og pilgrimsvägen från Canterbury i England till den heliga staden Rom, Via Francigena gick genom dom nu så stolte vinmarker. I dag är ett par av husen inrätade till lägenheter, agroturismo och man har byggt nogra nya lägenhetar der hyras ut till  våra dagars ”pilgrimma” der sökar till det fantastiska Toscana. Från poolen är der utsikt till dom stolta tårn i San Gimignano og lägenheterna är en fantastisk ramme för den der vill udforska Toscana. San Gimignano ligger centralt mellan Siena, Volterra og Firenze – och inte minst i Chianti-land. Med vanlig kärlek för det genuina ville familjen inte göra Fugnano til nogot romantisk drömmahotel, det skulla våra autentisk toscansk og derför finder man inte himmelsenge och pseudo-romantisk nonsens. 

 

TOSCANSK SKÖNHET 

Toscana bugner af skønhed. De historiske byer med et væld af seværdigheder, den karakteristiske natur og den gode vin tiltrækker besøgende fra hele verden. Regionen indbyder til besøg og udforskning. De seneste år er det klassiske kulturrejsemål blevet centrum for en ny turisme: agroturismen, hvor man indkvarters på dejligt beliggende vingårde. Og kan således på egen hånd udforske byer som Siena, Firenze og Volterra medens de bor fredfyldt blandt vinranker og olivenlunde. I Toscana har man god tid og mange tager cyklen som transportmiddel, eller begiver sig ud på vandreture og landskabet med de bløde bakker, de åbne vidder og elegante marker med solsikker giver ro i sjælen for den rejsende.

 

LANDSKAPET

For vort indra öga kännar vi alla Toscana. Fotografer et tilfældigt sted i landskabet og vis det frem derhjemme. Ingen vil være i tvivl om hvor det er taget. De okkerfarvede huse med grønne skodder, det indbydende bølgende landskab klædt i nærmest gennemsigtige akvarelfarver, hvor lysegrønne vinmarker, grå-grønne oliventræer og mørkegrønne skove ses iklædt striber af rustrød jord afslører landskabet. Og ellers kan man være sikker på at de dybtgrønne cypresser der står som et udråbstegn spredt rundt i landskabet eller nogle af de skyggefulde pinjer kaster lys over mysteriet.

Vi træder ud af landskabets visuelle skønhed og mærker en duft af vild rosmarin, oregano og harpiks fra en solskoldet pinje. Duften af gyldengule kornmarker i mættede farver genkalder minder om sommer. Når solens sidste stråler går ned bag skoven og himmelen skifter farver i en uendelighed fra sart lyserød, over dyb violet til en knaldsort himmel med lysende stjerner, begynder koncerten fra cikaderne der sætter musik til udsigten over middelaldersmykket San Gimignano med de flotte tårne der vidner om en imponerende fortid.

 

KUNSTNERNES EGET TOSCANA

Toscana er også stedet hvor kunstnere som Leonardi da Vinci, Botticelli og Michelangelo har skabt deres enestående værker til eftertiden. Det var her at forfattere som Byron, Shelly og Goethe lod sig inspirere på de klassiske dannelsesrejser til Rom. San Gimignano havde som pilgrimsby på ruten fra England og Norden stor betydning i middelalderen, da en skov af tårne ikke kun fungerede som statussymboler, men også til beskyttelse af rigdommene i en urolig tid med mange fjender udefra og lokale slægtsfejder inden for bymuren. Da Dante var her i 1300-taller talte han 78 af de store kvadratiske tårne og i dag står der kun 18 tilbage og vinder om byens storhedstid.