Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Vulcano, Sicilien – Etnas lillesøster vulkan

 

Man skal ikke langt fra Italiens største vulkan Etna for at finde nogle mindre men ligeså spændende vulkaner. På Siciliens nordkyst udfor den lille havneby Milazzo er der glimrende bådforbindelser til De Lipariske Øer, eller Isole Eolie som Italienerne kalder dem.

 

Øerne er opkaldt efter den Aiolos som Odysseus besøgte på hans rejse hjem til Ithaka som Homer beskriver i tiende sang af Odysseen. Også disse vulkanske øer der stikker op af havet er skabt af sammenstødet mellem de to plader, den euroasiatiske og den afrikanske kontinentalplade, der ved friktion og sprækker i jordskorpen lader glødende magma stige op gennem jorden for at komme ud som lava.

   

Vulkaner lige for vores fødder

Således findes der gode muligheder for at besøge en hel række aktive vulkaner, nemlig Etna, Stromboli og Vulcano på en uges rejse til Sicilien. De Eoliske Øer er med syv små spændende øer et fantastisk sted at rejse rundt og opleve dette særprægede ølandskab. Udover hovedøen Lipari hvor man finder en ”rigtig by”, så kan man tage et besøg på den lille luksuriøse ferieø Panarea der i sommertiden lokker det Italienske jetset. Herfra har man en fantastisk udsigt til den fascinerende ø Stromboli som gennem døgnets 24 timer er i konstant udbrud.

 

Vulcano

Tager man fra Milazzo er Vulcano den første ø som færgen eller flyvebåden, aliscafo’en lægger til ved. Allerede fra havet bliver man tryllebundet af toppen på Gran Cratere som øens hovedkrater hedder. Selvom vulkanen er sølle små 400 m. over havet ligner den en rigtig vulkan. Når man nærmer sig øen ser man en røg stige op ad vulkanen, en sprække i vulkanen afgasser vulkanen med svovlholdige dampe, en såkaldt fumarole. Så snart man lægger til i den lille havn kan man mærke den specielle lugt af råddent æg, der minder om skoletidens stinkbomber. Efter en stund mærker man det knapt og man lokkes til at bestige det smukke krater.

 

Bestig krateret

For at bestige krateret skal man fra havnens venstre side finde den lille stenbelagte sti der fører op til vulkanens skråninger. Kigger man op ad skråningen får man fornemmelsen af hvor den er og den første del er både stenbelagt og let overkommelig. Her vælter bouganvilla og planter sig ud over de små haver langs stien. Når man kommer lidt højere op er landskabet barskere og den smukke gyvel præger bevoksningen. Når stien pludselig holder op bliver det sværere at gå og man skal have godt fortøj for at komme op. Der er opsat advarsler med ”Adgang forbudt” og om forekomsten af de svovlholdige fumaroler og bestigningen foregår på eget ansvar. Når stien ophører, kommer man til en lille slugt, her skal man se lidt efter den sti som bestigende har dannet, og som går op på den højre del af slugten.

 

Små gule svovlbunker

På vejen mod toppen passerer man flere af de små fumaroler. Her har de efterladt sig små gule bunker af svovl som et bevis på indholdet i gasserne. Når man endelig kommer op på toppen kan man gå hele vejen rundt langs kraterkanten og beskue vulkanen fra alle sider og ikke mindst se udover det smukke Middelhav. På vulkanens nordside finder man en stor sprække hvor dampene stiger til vejrs, eller smyger sig langs overfladen afhængigt af vinden. Her lugter der igen af råddent æg, og man fristes ikke til at stå for længe i den specielle lugtende røg og damp. De dampe man ser fra krateret skyldes nedsivende regnvand og selvom vulkanen ikke har været i udbrud længe er der naturligvis fare for at den går i udbrud igen. Vulkanologer har spået at den går i udbrud inden for de næste 50 år, men den tid den sorg, synes de lokale at tænke der lever fredeligt side om side med den rygende svovlbombe.

 

Nede på jorden igen

Når man kommer ned fra vulkanen kan man vælge at bade i det specielle mudderbad der også lugter af svovl, men som lover helbredende kræfter til den badende og det skulle efter sigende tage både 10 år af og reumatisme og andet godt, så måske er det værd at prøve. Følger man vejen mod nordvest ligger Sabbie Nere, som er en sort strand der består af sort lava. Sandet er varmt og man skal have badesko på om sommeren. Skulle man være kuldskær tager man stranden lige ved mudderbadet, der bobler der kogende vand op fra sprækker og opvarmer vandet som en slags naturlig jacuzzi.

 

Tag et kig på Vulcano - og se hvordan vejret er i dag.