Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Vingårdsferie Fattoria di Fugnano i San Gimignano

Tre kvinder går den modsatte vej

 

De store kendte toscanske vinhuse drager sydpå til Sicilien der er spået en stor fremtid på et italienske vinmarked. Mens denne verden af toscanske vinavlere, domineret af mænd, født blandt landets mest fornemme vinstokke søger sydpå, har tre kvinder valgt at gå den modsatte vej. De er flyttet fra den solbeskinnede ø og op til Toscana, for at vise at der stadig er muligheder for at udvikle den pragtfulde region med de store vintraditioner.

 

Det er tre moderne kvinder, der med sans for tradition og kultur, der efter seks års arbejde med vinstokke, en række store investeringer i moderne produktionsudstyr, hårdt slid og godt samarbejde nu stolte viser deres resultat frem.

 

FRA JURASTUDERENDE TIL VINBONDE

Som lille pige havde den nu 33-årige Laura dell’Aira Pensabene tilbragt mange dejlige somre på bedstefaderens vingård i San Gimignano. Gården var købt som en retræteejendom, hvor bedstefaderen kunne gå og pusle med vin, oliven og lidt turisme, og som et sted hvor familien kunne samles. På barndommens mange ture i markerne med ejendommens hjælpere havde den unge Laura fået en ide om hvordan det var at arbejde på en vingård, og i flere år havde hun deltaget i vinhøsten på lige fod med de andre på ejendommen. Men ikke mindst havde hun fået en kærlighed til den smukt beliggende vingård Fattoria di Fugnano.

 

Da bedstefaderen gik bort, stod de to døtre, Christina og Giovanna Pensabene, nu med en af Chanti-områdets største og mest velbeliggende vingårde. Giovannas datter, den dengang 23-årige Laura var i gang med jura-studiet i Palermo, men tøvede ikke: ”Jeg tager til San Gimignano, og fortsætter med at drive gården”, sagde hun bestemt, og som sagt så gjort.

 

GUMMISTØVLER OG VINDRØMME

Livet blandt vinstokke, oliventræer, mudder og støvede veje transformerede pigen fra en af Palermos bedre stillede familier. Hun måtte bytte storbylivet ud men gummistøvler, rød jord under neglene og ikke mindst modstand fra de lokale bønder, der ikke troede at en lille pige kunne magte opgaven. Langsomt fik hun den respekt hun fortjente, fik skabt kontakter der kunne hjælpe hende over de indledende problemer og med hjælp fra mor Giovanna og tanten Christina, fik de sammen lagt en plan. De næste år blev en tid hvor de tre kvinder for alvor måtte stå sammen. På skift hjalp de to søstre Laura med at drive slægtens gård, og de var i konstant rutefart mellem Palermo og San Gimignano for at være med til driften og for at opmuntre Laura, der voksede med opgaven. Sammen havde de en drøm. De ville forædle vinproduktionen, der de seneste år havde været solgt til kooporativet, og langsomt ville de lave nogle af områdets bedste vine.

 

FERIE PÅ PILGRIMSVEJEN

Det var ikke blot vinproduktion der skulle læres, det var også turisme og driften af de 12 lejligheder der udgør agroturismoen. Vingården ligger med en fortryllende udsigt over San Gimignanos middelaldertårne omgivet af en mørkegrøn skov og indrammet af oliventræer, vinstokke og bløde bakker med cypresser der strækker sig dovent mod den blå himmel. Ved kanten til skoven og med udsigt over det omkringliggende landskab ligger Bombereto. I middelalderen var Fugnano et eget lille samfund med huse, egen kirke og pilgrimsvejen fra Canterbury i England til den hellige by Rom, Via Francigena gik gennem de nu så stolte vinmarker. I dag er et par af husene indrettede til lejligheder, agroturismo og man har bygget en række af lejligheder der udlejes til nutidens ”pilgrimme” der søger til det fantastiske Toscana. Fra poolen er der udsigt til de stolte tårne i San Gimignano og lejlighederne er en fantastisk ramme for den der vil udforske Toscana. San Gimignano ligger centralt mellem Siena, Volterra og Firenze – og ikke mindst i Chianti-land. Med sædvanlig kærlighed for det ægte ville familien ikke omdanne Fugnano til nogen romantisk drømmehotel, det skulle være autentisk toscansk og derfor finder man ikke

 

TOSCANSK SKØNHED 

Toscana bugner af skønhed. De historiske byer med et væld af seværdigheder, den karakteristiske natur og den gode vin tiltrækker besøgende fra hele verden. Regionen indbyder til besøg og udforskning. De seneste år er det klassiske kulturrejsemål blevet centrum for en ny turisme: agroturismen, hvor man indkvarters på dejligt beliggende vingårde. Og kan således på egen hånd udforske byer som Siena, Firenze og Volterra medens de bor fredfyldt blandt vinranker og olivenlunde. I Toscana har man god tid og mange tager cyklen som transportmiddel, eller begiver sig ud på vandreture og landskabet med de bløde bakker, de åbne vidder og elegante marker med solsikker giver ro i sjælen for den rejsende.

 

LANDSKABET

or vores indre øje kender vi alle Toscana. Fotografer et tilfældigt sted i landskabet og vis det frem derhjemme. Ingen vil være i tvivl om hvor det er taget. De okkerfarvede huse med grønne skodder, det indbydende bølgende landskab klædt i nærmest gennemsigtige akvarelfarver, hvor lysegrønne vinmarker, grå-grønne oliventræer og mørkegrønne skove ses iklædt striber af rustrød jord afslører landskabet. Og ellers kan man være sikker på at de dybtgrønne cypresser der står som et udråbstegn spredt rundt i landskabet eller nogle af de skyggefulde pinjer kaster lys over mysteriet.

Vi træder ud af landskabets visuelle skønhed og mærker en duft af vild rosmarin, oregano og harpiks fra en solskoldet pinje. Duften af gyldengule kornmarker i mættede farver genkalder minder om sommer. Når solens sidste stråler går ned bag skoven og himmelen skifter farver i en uendelighed fra sart lyserød, over dyb violet til en knaldsort himmel med lysende stjerner, begynder koncerten fra cikaderne der sætter musik til udsigten over middelaldersmykket San Gimignano med de flotte tårne der vidner om en imponerende fortid.

 

KUNSTNERNES EGET TOSCANA

Toscana er også stedet hvor kunstnere som Leonardi da Vinci, Botticelli og Michelangelo har skabt deres enestående værker til eftertiden. Det var her at forfattere som Byron, Shelly og Goethe lod sig inspirere på de klassiske dannelsesrejser til Rom. San Gimignano havde som pilgrimsby på ruten fra England og Norden stor betydning i middelalderen, da en skov af tårne ikke kun fungerede som statussymboler, men også til beskyttelse af rigdommene i en urolig tid med mange fjender udefra og lokale slægtsfejder inden for bymuren. Da Dante var her i 1300-tallet talte han 78 af de store kvadratiske tårne og i dag står der kun 18 tilbage og vinder om byens storhedstid.

                                                vingård i Toscana