Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Vandretur i Rom

Når Den evige By kalder.

 

At rejse i Rom kræver forberedelse. Men med den rigtige forberedelse og gode råd hjemmefra bliver en uge i Den Evige By et minde for livet. Bell’italia giver forslag til en vandretur og til hvad man bør se i byen.

 

Her har alverdens personligheder holdt til, Cæsar, Nero, Paulus og en næsten ubrudt række af Paver har regeret den katolske menighed herfra. Men ligeså mange forelskede par har nydt hinandens selskab. Kunstnere har i umindelige tider flokkedes hertil, selv vores egen H.C. Andersen og den store Thorvaldsen havde nogle af deres mest produktive perioder i byen. Et besøg i Rom hører med til den klassiske dannelsesrejse.

 

På en vandreture gennem byen kan man let se de spændende seværdigheder der er et absolut must for besøget. Rom er trods sin størrelse meget let at komme rundt i, og det betaler sig ofte at gå eller tage bus eller undergrundsbane for at komme frem.

 

Da alle hoteller ikke kan ligge midt i ”centrum” af byen havner mange turister på et hotel ved Stazione Termini, ved jernbanestationen, og som i alle storbyer er det ikke det mest interessante kvarter, men blot 4 minutter med undergrundsbanen er man ved den Spanske Trappe der i forårsmånederne er pakket med azalea og resten af året af nysgerrige, turister, kunstnere og rygsæksrejsende der nyder livet på trappen.

 

Udsigten fra trappen er de eksklusive gader Via Frattina, Via della Croce og den mest eksklusive Via Condotti, hvor horder af shoppinglystne italienere, japanere, amerikanere og andet godtfolk vandrer selvsikkert op og ned.

 

På en vandring i Rom gælder det om at klæde sig praktisk, et par gode sko er en nødvendighed, men samtidig har man ikke lyst til at falde for meget udenfor de elegante italienere, for hvem påklædningen er uhyre vigtig.

 

Trevi-fontænen står naturligvis på programmet og her overraskes man af barokkens arkitektur. Her er det lykkedes at bygge en kæmpe fontæne på en lille plads og alligevel ligger den skjult således, at man kun hører den fra afstand og når man træder ind på pladsen åbenbarer den sig og overrasker. Man tænker straks på Anita Ekberg der badede sin yndige krop i dens vand i filmen La Dolce Vita, hvis man altså har haft fornøjelsen af at se den,

 

En af de andre seværdigheder der står på programmet er Pantheon. Et gammelt romersk tempel der blev bygget for snart 2.000 år siden og i dag er katolsk kirke og også rummer familiegraven for det italienske kongehus og kunstneren Rafael der stadig i dag tiltrækker unge mennesker der lægger røde roser ved hans grav.

 

På den lille Piazza St. Eustachio der ligger bagom Pantheon ligger baren St. Eustachio. Her laver de Roms bedste kaffe. Der er andre der påberåber sig æren, men for den ægte romer er der ingen tvivl. Et besøg afgør sagen og så snart duften af de friskmalede kaffebønner der er blevet nænsomt ristet over åben ild i baglokalet rammer næseborene er der ingen tvivl om hvor kaffen er bedst.

 

Herfra er der ikke langt til Piazza Navona – også kaldet ”Roms Dagligstue”. Her mødes man, her er cafeer og restauranter med alt for høje priser og for dårlig mad. Man skal man finde helt andre steder, men pladsen er imponerende. På tagene af husene rundt om pladsen kan man skimte et par tagterrasser og man kan drømme sig til en tilværelse som kunstner siddende deroppe med overblik over denne fantastiske plads. På midten af pladsen finder man Berninis utroligt smukke fontæne. Her kæmper 4 flodguder med det altid ustyrlige vand og toppen krones af en af de mange obelisker romerne som feltherrer slæbte med hjem til rigets hovedstad.

 

Gå herfra til Campo dei Fiori – blomstermarkedet. Her mødes man af et fantastisk liv. Grønssagsboder, fiskehandlere, blomsterhandlere og andet godtfolk mødes her og husmødre og restauratører gransker nøje udbuddet og vælger dagens menu.  De farvestrålende frugter og grøntsager lå på rad og række og i store bunker og fik et dansk supermarkeds grøntafdeling til at ligne en scene fra en sort-/hvidfilm.

 

Blot denne vandring giver mig lyst til at blive og nyde nuet på pladsen men der er meget mere der skal ses.

 

På den anden side at Tiberen ligger Peterskirken og venter. Her hvor Paverne i århundreder har udøvet deres magt, ligger katolicismens moderkirke som et symbol på den kontinuitet pavestolen nu engang er symbolet på. Her kan katolikker trygt vende sig, som muslimerne vender sig mod deres Mekka og få bekræftet deres tro.

 

Forum Romanum overrasker, her føler man et sus fra historiens vingeslag og man kan ikke undgå at blive imponeret over denne plads, hvor togaklædte romere vandrede, da man vedtog at alverden skulle skrives i mandtal – og resten af den historie kender vi jo. For enden af Forum ser man en imponerende triumfbue. Og ved siden af finder man Coloseum. Her døde striber af kristne for deres tro, gladiatorer kæmpede for livet og blev hyldet som helte hvis de vandt, mens andres liv blev opslugt af arenaens sand.

 

En ting skal være klart når man rejser til Rom. De bedste spisesteder ligger sjældent på de mest kendte pladser. Derfor skal man søge lidt ind i de små gader. Mit absolutte favoritsted er L'Osteria dè "Memmo", der ligger i Via dei Soldati, mellem Piazza Navona og Tiberen. Memmo var i mange år restaurantchef på en anden restaurant, men efter 30 år gik drømmen om egen restaurant i opfyldelse og sammen med kokken har de nu dette pragtfulde sted.Og jeg vil anbefale at bestille: ”Antipasto alla Memmo” og så hilse fra mig [Stin] – så ved han hvad I vil have. Memmo er en tæt fyr med kraftigt overskæg, der så sørger for at bordet fyldes med tallerkener med små forretter. Ristede peberfugter, grillede augergineskiver, ost, bønner  - alt i alt kommer der omkring 15 forskellige retter,  herefter kan han så tilbyde pasta og de sultne kan springe på grillet pattegris, en flaske vin og kaffe. Det store forretsorgie, hovedret og dessert med den lokale vin og en kaffe bliver omkring 35-40€ – så kan man vist ikke kalde dyrt. Et forrygende måltid. (Lukket søndag) (Via del Soldati 22-23 - Tel: 06/68135277.

 

Udover disse seværdigheder bør man bruge tid på Villa Borghese, parken der ligger over Den Spanske Trappe. En shoppingtur på Via Cola di Rienzo, med besøg i gourmet-himmelen ”Franchi”. En tur til Albanerbjergene der ligger lige udenfor Rom, hvor der laves den glimrende friske Frascativin. Et besøg i nogle af de små kirker der rummer malerier der kunne holde ethvert respektabelt kunstmuseum fyldt, blandt andet Caravaggio og Rafael. Og en aftenøl på den underlige bar Jonathans Angels, i Via della Fossa – besøg toilettet!! Det er hele turen værd.

 

Ja, der er nok at tage fat på – og hermed har Bell’Italia givet vores forslag til et par dage i den Evige By.

 

Hoteller i Rom? Hvor skal man bo?