Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Sicilien kendt vulkan - Etna i udbrud

 

Siclien er måske mest kendt for vulkanen Etna, og når man rejser på øens østlige side dominerer den flotte vulkan også udsynet. Dens 3.330 m. høje kegle rager godt op i landskabet, og fra byer som Taormina er der en fortryllende udsigt mod den store kæmpe, hvis hvide røg lægger sig som et tæppe over toppen. Besøg Sicilien og oplev dette fantastiske naturfænomen. Du kan bo på hotel i Taormina og herfra har du en vidunderlig udsigt til den smukke vulkan.

 

Et besøg på Sicilien er ikke fuldendt uden et besøg her på vulkanen. De fleste vælger at tage op på Etnas sydlige side hvor i bil eller med bus kan køre op til ca. 2.000 m. ved Refugio Sapienza. Herfra går der en svævebane op til 2.500 m. Her begynder man at mærke kulden, og udsigten mod Middelhavet og Taormina er fantastisk. Skal man videre op på den kendte vulkan og vandre rundt i den sorte lava, så går der store firehjulstrukne jeeps, der langsomt og med brølende motorer, kæmper sig op ad de sort-grå veje af aske, lavasten og den sne der langt hen på forsommeren ligger på toppen. På vejen mod toppen stopper bilerne som regel ved et af de seneste udbrud, og her kan man mærke den varme lava der flere år efter er udbrud afgiver varme.

 

 

At bo på vulkanen

På vej op ad vulkanen kan man se de mange indbyggere der har valgt at bo på Etnas skråninger og man undre sig over at de har valgt at bosætte sig på en levende vulkan. Her har de vinmarker, appelsinlunde og pragtfulde haver der ved et vulkanudbrud let kan blive dækket af aske og småsten og i værstes tilfælde, langomt ka blive dækket med glødende lava, og derved blive til en gold lavaørken de næste mange mange år, inden man igen kan dyrke noget på jorden. Her lever Etna og Sicilianerne, som visse dyr, i en symbiose, hvor det dog er vulkanen der sætter dagsordenen. Beboerne bruger lavaen som byggemateriale og vulkanen leverer en særdeles frugtbar jord.

 

Lidt om vulkaner

Etna er opbygget af sine udbrudsprodukter for omkring 600.000 år siden, men den vulkanske aktivitet startede for over 2 millioner år, øst for selve den nuværende vulkankegle på bunden af havet, først som en undersøisk vulkan, der siden har bygget sig op fra havbunden ved gentagne udbrud. Her hvor vulkanen opstår presser det afrikanske kontinent sig fra syd mod nord med et par centimeter om året og netop dette faktum er årsagen til at man finder jordskælv og vulkaner i området. Som danmarks førende vulkanekspert Henning Andersen siger: "Vi ser altså her en stor geologisk livsproces, og årsagen til den livlige jordskælvs- og vulkanvirksomhed skyldes atter de enorme varmeopstrømninger i jordens kappe og ydre jordkerne, der befinder sig uden om den indre hede jordkerne. Alt som er varmt stiger til vejrs og koldt synker nedad. Dette danner disse varmestrømme i kappen, og en sådan opstrøm tager i tusindevis af år, men er mere eller mindre konstant. Vi ved nu, at Etna og hele Sicilien dels ligger oven på den Afrikanske Kontinentalplades neddykning - subduktion - ind under Italien fra syd, hvilket også er tydeligt både natur og klimamæssigt at se og føle. Sicilien ligner mere Afrika end Italien".

 

En vulkan i udbrud

Et af de kraftigste udbrud i gammel tid var det, som fandt sted i år 122 f. Kr.f., men senere i historisk tid må udbruddet i 1669 betegnes som det største, hvor lavaen overstrømmede store dele af byen Catania, som ligger ved vulkanens østlige fod og i dag er Siciliens anden største by. Karakteristisk for Etna er, at topkrateret i ca. 3.330 meters højde er konstant åbent for damp- og gasudtrømning, og i de fleste udbrud, hvor altid gastrykket er størst i begyndelsen, sprøjter lavaen til vejrs i høje fontæner, men kan også glide ned ad vulkanflanken, men som regel ikke ret stærkt. Men værre er, når gastrykket ikke er stærkt nok til at løfte den smeltede lava ud igennem vulkanens topkrater, men slår en revne på siden i måske 500 - 2000 meters højde og hvorfra lavaen strømmer ud og er nærmere de bebyggelser i nærheden. Dette sker og er sket gang på gang ved Etnas udbrud.

 

 

 Trova Albergo Copenhagen    Holiday in Tuscany?