Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Påskeprocession på Sicilien – Enna - Påske i Italien

 

At besøge Italien i Påsken er noget helt særligt. For danskere kan det være overraskende at se at der er åbent i butikkerne både Skærtorsdag og Langfredag, men så starter påsken også for alvor. Alle drager hjem til familien og fejret påsken i samvær i familiens skød. Påskehøjtidligheden i Enna på Siclien er en af de mest kendte i Italien. Her oplever man et unikt og gammelt ritual der absolut er et besøg værd.

Traditionen stammer helt tilbage fra tiden hvor Spanien havde magten over Sicilien i det 15.-17. århundrede. Her tillod man byens laug og brødreordener at lave religiøse optog. Disse sammenslutninger af håndværkere eller andre laug blev autoriseret til at promovere deres kult efter de normer og regler som blev givet fra kongemagten.

 

De forskellige brødreordener havde alle deres klare roller i samfundet. Nogle støttede de syge på hospitalerne, andre gav penge til de fattige og der var ordener der tog hånd omde dødsdømte. I 1740 var der således 34 forskellige brødreordener, kompanier eller kollegier, og i dag har man blot 15 tilbage. I dag er deres roller anderledes men stadig ydes der velgørende arbejde i lokalsamfundet.

Fra Palmesøndag til sent om eftermiddagen Langfredag har hver af de forskellige ordener deres eget optog gennem byen i de sæeskilte kutter der kendetegner deres orden. De kutteklædte mænd bevæger sig i procession gennem byen og hele påskefesten kulminerer Langfredag aften hvor alle de 15 laug går fra Domkirken gennem hele byen under en højtidelig stemning der sænker sig over hele byen. Gader og stræder er pakket med mennesker der følger optoget, tv-stationer følger det og transmitterer over hele Italien og i 2004 var selve den katolske verdens TV på plads.

I optoget har man den korsfæstede Kristus og naturligvis også Madonnaen repræsenteret og omkring midnat er selve optoget nået frem til kirkegården og det gamle Capuciner konvent hvor der afholdes taler og bøn og herefter bevæger optoget sig tilbage gennem byen og sætter de to figurer på plads i kirkerne. I optoget bærer man de 25 symboler for Kristus martyrim - de såkaldte "I misteri" - korset, pungen med de tredvie sølvmønter, tornekronen, lanternen, hanen, naglerne og piskene fra mishandlingen af Kristus.

 

 

Påsken er som sagt en familiefest og der spises hele tiden. Den største spisning finder sted Anden Påskedag hvor man ofte tager på "Pasquetta" den traditionelle påskepicnic, her drager familien ud på landet med bilen proppet med alskens madvarer, stole, borde, musik ,fodbolde og alt hvad der skal til når alt fra småbørn til bedstemødre skal kunne være ude i naturen en hel dag. Så spilles der høj musik, eventuelt fra bilradioen, der sættes stole op så bedstemor kan hvile sig og der laves pasta over det medbragte gasblus. Er man ikke lige til frokost i det grønne så gælder det om at reservere bord på en af de populære restauranter i byen og så er der påskemiddag til den store guldmedalje.

Her gælder der den store menu som altid i Italien. Der lægges ud med en 8-10 små forretter, et par pastaer så en omgang kød eller fisk og til slut en dessert og måske frugt - og så rundes der lige af med et stykke af den berømte Colomba, en kage der er formet som en due, en freds due som sylbol på påskens budskab om fred.