Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Mozia - en fønikisk handelsstation

 

På Siciliens vestkyst i en lille lagune ikke langt fra byen Trapani finder man den lille ø Mozia. I antikken blev øen brugt som handelsstation og omlastningssted for handelsfolket fønikerne, der sammen med grækerne dominerede handelen i Middelhavet i antikken. I dag er øen et museum og et besøg værd. Ikke mindst efter fundet af statuen "Il giovane di Mozia".

 

I antikken var det havet der bandt Middelhavets folk sammen, det var samtidig havet der skilte dem ad. I litteraturen på den tid spiller havet en stor rolle, se blot på Odyseen. Middelhavet var i antikken domineret af først og fremmest Fønikerne der fra nutidens Libanon foretog store omfattende handelsrejser over Middelhavet. Langs dets kyster oprettede de handelsstationer hvor de kunne laste og losse varer som de kunne handle med. På dem måde fungerede de som en slags speditører og handelsfolk. I modsætning til Grækerne der oprettede kolonier og indtog de nye landområder man mødte på sin vej. Der er dog også en årsag til at grækerne blev nødt til at være kolonister, der var nemlig ikke mere plads i hjemlandet og med øer der ofte var forholdsvis utilgængelige og ikke synderligt frodige, havde befolkningsvæksten i 800-tallet f.Kr. en naturlig begrænsning, og derfor var det nødvendigt at slåt sig ned i fremmede egne.

 

Fønikerne slog sig som sagt ikke ned på samme måde, hvis vi dog ser bort fra Karthago der blev grundlagt at Fønikere, men oftest oprettede de strategiske handelspladser og en af disse finder man i den strategisk velbeliggende lagune udfor Trapani. Her på den lille ø Mozia var man tæt på land og dog i fred for andre. Her kunne de oprette en omlastningsstation uden at frygte at blive plyndret.

 

GARIBALDI + foto

 

De spor man i dag finder på øen vidner om denne specielle handelsby. I den lille havn kan man næsten fornemme hvordan man har opmagasineret og via småbåde forsynet de større skibe med nye vare og aftaget de varer som man har hentet andre steder.

 

Fundet af statuen "Il giovane di Mozia", den unge mand fra Mozia, satte pludselig øen på verdenskortet. De historikere der tidligere ikke havde vist øen den opmærksomhed den fortjente var pludselig meget interesserede i at erhverve øens fund, men det var forsent. Nu har man selv valgt at lave et museum og via en fond driver man øen.

Figuren er ikke typisk fra perioden. For det første er det en mandlig model der er iklædt kvindelige gevandter. Det var ikke normalt i antikken at have mandlige modeller påklædte de var altid nøgne. OG samtidig poserer han med et noget feminint udtryk.

Der er ingen der ved hvorfor han står som han gør, eller hvorfor han er påklædt men en ting er sikkert. Denne skulptur er unik og den er meget smukt lavet. Folderne i tøjet han bærer er så fine at man næsten kan fornemme hans hud bag om det tynde stof og hans positur vidner om kendskab til antikkens store værker.