Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Etna i udbrud - vulkanudbrud Sicilien

 

Jeg mindes tydeligt den første gang jeg satte mine fødder på Siciliansk jord. På det tidspunkt vidste jeg ikke at dette skulle blive starten til et langt bekendtskab med en ø, der langsomt indvier den besøgende i flere og flere af dens hemmeligheder. Et af mine første minder fra Sicilien er netop vulkanen Etna. Ikke Etna i fysisk forstand, for vejret var overskyet, men efterladenskaberne fra denne kæmpe der rugede over området ved Catania. Det var på min tur gennem byen, at jeg så de første spor. Vejen vi kørte på  var belagt med glinsende gråsorte basaltblokke. Her havde man gjort nytte af den flod af ødelæggelser Etna formår at udspy. Et nærmere kig på husene afslørede at man udnyttet de gratis byggematerialer Etna leverer, og lavaen var brugt som vi andre bruger mursten.

 

Et harmonisk samvær

Måske er det en slags kompensation der tilfalder de Sicilianere der må leve med vulkanens uberegnelige humør, eller også lever Etna og Sicilianerne, som visse dyr, i en symbiose, hvor det dog er vulkanen der sætter dagsordenen.

I den tid jeg har opholdt mig på øen har jeg set Etna i udbrud adskillige gange. En varm sommeraften har vi siddet et par hundrede meter fra flydende lavamasser med en flaske vin og set hvorledes himmelen blev oplyst, som havde vi nået Dantes Inferno. I Taorminas teater har jeg hørt operaer og koncerter og sågar set film med Etna som bagtæppe og en rød slange af lava der langsomt snor sig nedover bjerget.

 

Udbrud fra luften

Da jeg med et tv-hold rejste ned for at lave en udsendelser om øen, ventede der mig ny en oplevelse. Fra flyet kunne man se at skydækket over øen lå tæt. Nederst lå der et tykt tæppe. Til min forundring lå der et lignende tæppe ovenover os, da vi kom ind over de Lipariske Øer. Flyet drejede vest om Etna og aftog i højden for at lægge an til landing i Catania. Min forundring over det mærkelige skydække aftog sig ikke, og jeg studerede heldigvis de fascinerende skyer nærmere. Pludselig kunne man se en tyk, sort røgsøjle stige op til venstre fra flyet. Efter et par sekunder ser oplyses området af et inferno af gul og rød lava der kastes op i luften en snes kilometer fra os. Jeg var tryllebundet og vendte og drejede mig i flyet for at se nærmere. Fotografen var irriteret over at skulle være spændt fast og kunne derfor ikke på fat i kameraet.  Medens de lokale blot nikkede anerkendende af Etnas ekskapader.

 

Vulkansk regn

Da vi landede mærkede vi en trykkende varme. Der var fugt i luften men på trods af at klokken var 20 var temperaturen godt over de 25 grader. Vi fik fat i vores lejebil og satte kursen mod Taormina. Da vi var på vej ud af Catania begyndte et heftigt regnskyl, og da vi nåede motorvejen var den visse steder dækket med sort aske og pimpsten. På isolerede områder lå op til 3 cm aske der var regnet ned over os. Vulkanens kraft havde ført dem op i luften, hvor de sammen med luftdampene var blevet afkølet, luften var kondenseret og herefter havde det kraftige regnskyl, der ofte følger et vulkanudbrud dækket vejen med aske.

 

I ly for asken

I Taormina havde de elegante damer fundet paraplyerne frem, de skulle ikke have plettet kjolerne og udenfor hotellet stod portieren allerede og fejede fortovet. Bilerne var som hjemme når der var faldet sne dækket med et lag af den fineste aske. Jo, sikke en velkomst!  

 

 

Sicilien kendt vulkan    På ski på Etna    Vulcano en vulkan