Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Bøger om Italien - italienske bøger

 

 

Leoparden, Tomasi Guiseppe di Lampedusa. Gyldendal 2004.

Nyoversættelse af det klassiske værk, der nu kommer i en ny, kritisk udgave med nyfundne afsnit. Bogen er en skildring af den sicilianske adels storhed og fald - og Italiens samling. På Sicilien i revolutionsåret 1860 frygter det gamle aristokrati for sine privilegier og bakker instinktivt op om kong Ferdinando mod Garibaldis revolutionære styrker. Don Fabrizio fra den stolte Salina-slægt forstår ikke, hvorfor hans elskede nevø, Tancredi, kæmper på den modsatte side.
Oversat fra italiensk efter Il Gattopardo af Thomas Harder.

 

Et hus i Toscana, Frances Mayes. Forlaget Viva 1999.

For mange er drømmen om Italien en drøm om eget hus blandt Toscanas bløde bakker. Her kan man så omgivet af lovpriste vinstokke trække sig tilbage og nyde livet på ægte italiensk. Der er ikke mange der når længere end til drømmeriet, men den amerikanske digter, kok og rejseskribent Frances Mayes får muligheden for at gøre drømmen til virkelighed. I bogen Et hus i Toscana fortæller hun med ægte beretterglæde om de betragtninger, problemer og glæder det indebærer at forvandle en ruin til et beboeligt hus. For den ægte italienselsker er bogen krydret med italienske fraser, udtryk og ikke mindst opskrifter fra Toscana. Læs bogen og giv drømmene et ekstra skub.

 

Vesuv - En meget farlig vulkan, Henning P. B. Andersen. Skib Forlag 2003.

Henning Andersen har viet sit liv til vulkaner og kan virkelig fortælle om disse spændende naturfænomener for almindelige mennesker. Bogen blander historie, vulkanologi og informationer på en god måde, så man ikke kan undgå at få interesse for vulkaner. H.C. Andersen, Christian VIII og Plinuis citeres alle, og Henning Andersen har brugt mange kræfter på at finde spændede beretninger om Vesuv. Hans beskrivelser fra det ødelagte Pompeji sætter det hele i relief og har man ikke været på vulkanen, så får man virkelig lyst når man har læst bogen.

 

Mine romerske historier, Maria Helleberg. Aschehoug 2001.

Maria Helleberg formår at fortælle en række spændende og levende historier der bringer smil på læberne, rynker i panden og genkendelsens nik frem. Med ægte og oprigtig kærlighed til romernes egen by bliver selv den mest inkarnerede Rom-farer klogere og man får en fornyet lyst til igen at nærme sig den Evige By for igen at smide en mønt i Trevifontænen. Alle de kendte personager man træffer på i Rom: Caravaggio, Thorvaldsen, Konstatin, Den hellige Birgitta – alle er der blevet plads til i denne hyldest til Rom. Helleberg – jeg med glæde på dit næste udspil.

 

Lystrejsen, Peter H. Fogtdal. Lindhardt og Ringhof 2002.

Allerede i 1600-tallet var Italien en del af den klassiske dannelsesrejse. Vores egen Frederik IV oplevede Italien og vendte tilbage for at møde hans store kærlighed Maria Maddalena Trenta. Det er en fortælling fra starten af 1700-tallet med intriger, magtkampe og troskriser. Bogen giver et billede af datidens rejser blandt kongelige, fyrster og ledende skikkelser, og vi får et historisk billede fra Danmark. Med det kærlighedseventy,r forstår man, at Frederik IV opførte Frederiksberg slot med Villa Aldobrandini som model, til minde om den kvinde han aldrig kunne glemme.

 

Italienske Herligheder, Niels Birger Wamberg. Sesam 2000.

Italien har i århundreder hørt til danskernes foretrukne rejsemål. Wamberg har samlet danske forfatteres rejsenotater gennem 300 år. Bogen er delt op i landskabsområder og vi møder forfattere som Sophus Clausen, Soya, Drachman,, Herman Bang, Brandes, Frederik Dessau og naturligvis italiensfareren over dem alle H.C. Andersen. Det må være bogen for den sande litteraturelsker med hang til Italien. Den store tidsmæssige spændvidde giver et nuanceret billede af et land der har gennemgået store forandringer og er blevet til en nation. ”Italien, Landet for min Længsel og Lykke”, siger H.C. Andersen og jeg nikker forstående.