Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Espresso maker

 

Køb din egen espressomaskine og få god espresso hjemme. Lidt tips om hvad man skal kigge efter når man er på udkig efter en god espressomaskine der kan få duften og smagen af rigtig Italiensk kaffe ind i hjemmet. Der findes et stort udvalg af espresso makers på det danske marked og det kan betale sig at forberede sig når man skal købe en god maskine. Hvilken type vandbeholder? Hvor højt vandtryk? Læs videre - og find den rigtige espresso maker for dig.

 

Hvad må den koste?

Selvfølgelig er prisen en overvejelse for de fleste. Du kan regne med, at du får meget for de sidste penge du lægger. Du får mindre plastik og mere metal, et bedre håndværk, bedre support og flere justeringsmuligheder for de sidste penge. Men vil du bare have maskinen fordi du engang imellem vil have en kop espresso, så kan du roligt finde en af de billigere og mindre maskiner. Har du dog først fået kærlighed for espresso, så skal du investere i en rigtig espresso maker, og så bliver næste skridt at du selv skal til at riste kaffebønner. Tænk på at hvis du begynder at regne ud hvormange penge du sparer på de forholdsvis dyre caféer i byen så er den hurtigt tjent hjem. 

Hvilken type maskine skal det være?

  • Moka eller Steam - Den ottekantede skrue-sammen model. Her har man vandet i det nederste kammer og dampen giver det tryk der presser vandet op gennem de malede kaffebønner. Her er der ingen kontrol af tryk eller temperatur, og bryggetiden bestemmes af den som betjener maskinen.
  • Halv-Automatisk - Her er det en pumpe der giver trykket. Man kværner selv bønnerne, doserer og presser kaffen ned i håndtaget. Vandtrykket og temperaturen er forhåndsbestemt og er kontrolleret af maskinen. Bryggetiden, og derfor volumen, bestemmes af dig selv.
  • Automatisk - Vibrationspumpe giver tryk. Du kværner, doserer og presser selv kaffen. Trykket, temperaturen og volumen er forudbestemt af maskinen.
  • Super-Automatisk - Pumpen leverer også her trykket. Maskinen laver alt ved tryk på en knap. Maskinen kværner, doserer, stamper, brygger og smider selv det brugte kaffegrums ud. Der findes også kommercielle varianter der selv kan skumme mælken.
  • Håndpresse - Et håndtag presses ned for at levere trykket. Håndtaget betjenes af dig selv. Disse maskiner er hårdere at operere, men giver en god kontrol over produktet. For den som virkelig elsker kunsten at lave en god espresso- Her er der den kendte Pavoni som en af hovedleverandørerne.

 

 

Boileren - vandbeholderen

Vandbeholderen varmer vandet til espressoen. Normalt er den af aluminium, kobber, messing eller rustfrit stål. Aluminium varmes op hurtigst, men messing og stål holder længere på varmen. Skal du bare have en hurtig kop om morgenen, så er aluminium det bedste. Brygger du mange shots så skal du overveje messing, kobber eller stål. Aluminium ældes dog hurtigere end de andre. Husk også vandbeholderens størrelse er vigtig. Små beholdere varmer hurtigere op men holder ikke varmen så godt - Normalt har dyrere maskiner store beholdere.

 

Hvor højt vandtryk skal der være?

Antallet af Bar angiver det maksimale tryk en maskine kan levere for at presse vandet gennem kaffebønnerne. Teknisk set behøver du bare 9 bar, så det betyder ikke så meget om den kan levere 15 eller 18 bar.

 

Maskinens materiale og størrelsen på maskinen

Tænk på hvor den skal stå og hvor stor den er. Og overvej om du vil have en model i plastik eller det skal være den mere klassiske metalmodel. Husk at en plastikmaskine er lettere at gøre rent og behøver ikke at skinne flot og fint - det forventes det næsten når den er i messing eller stål.

 

Kaffepuder

Der findes maskiner til såkaldte "kaffe-puder". Det er enkelt-shot puder der er klar til at ryge direkte i maskinen. Fordelen er at de er lette at bruge og der skal ikke gøres så meget rent. Ønsker du bare en god espresso i ny og næ og skal det være let, så går du ikke galt i byen. Men det er ikke det rette valg for den rigtige Espresso-Aficionado. Ulemperne er at de er forholdsvis dyre, og ikke så fleksible.